Kungsörn attackerar rådjur

Jag var med om en smått otrolig grej i förra veckan när jag var ute på en plats där jag vet att det finns stora möjligheter att fotografera Kungsörn.  

Från ingenstans dyker en ung Kungsörn upp över fältet där jag befinner mig. Den börjar göra utfall mot en råbock. Kungsörnen går ner lågt och skrämmer upp bocken och försöker vid flera tillfällen ta tag i djuret.

Jag trodde inte mina ögon, men försökte hålla lugnet och fokuserade på att få så många skarpa bilder som möjligt på händelsen. Hjärtat bultade verkligen.

Efter att ha pratat med ett antal fågel- och örnexperter har jag förstått att det här är ovanligt, men att det förekommer att just unga kungsörnar med gott självförtroende kan gå på så här stora djur. De prövar sig fram helt enkelt och har inte lärt sig sina begränsningar riktigt än.

Otrolig upplevelse och en stor portion tur att jag lyckades få en serie bilder på detta.

Många tidningar har hört av sig om bilderna. Jag kommer välja ut mina favoriter och lägga ut i printshopen inom kort.